[FOOD] Przepis: Powidła śliwkowe z kakao i cynamonem

Idealne na jesień i nie tylko na śniadanie. Wprost wybornie komponują się z budyniem na kolację. Uwielbiam je nie tylko za smak. Nie wywołują aż takich wyrzutów sumienia jak krem czekoladowy… Zawierają głównie śliwki, czyli zdrowe owoce, a mimo to czuć czekoladę.

Przepis jest prosty i warty poświęcenia każdej minuty.

Zobaczmy, co mamy na talerzu.

 

Składniki:

– 2,5 kg śliwek najlepiej węgierek

– ¾ szklanki cukru

– 4-5 łyżek kakao

– szczypta cynamonu

 

Sposób przygotowania:

Umyć i usunąć pestki ze śliwek, następnie pokroić je na połówki. Śliwki włożyć do garnka i zasypać cukrem.

W tym momencie zaczynamy podgrzewać śliwki, co istotne, na dużym ogniu. Kiedy zauważymy, że śliwki puszczają sok, to zmniejszamy ogień. Często mieszamy, uważając, by się nie przypaliły.

Kiedy wywar przybiera właściwą konsystencję, studzimy go.

Następnie ponownie podgrzewamy je, dodając kakao i cynamon, gotujemy wszystko jeszcze raz. Gorące powidła przekładamy do słoiczków, ustawiamy je do góry dnem.

 

Smacznego!