[FOOD] Przepis: Babka migdałowa z niespodzianką

***

Mimo że Wielkanoc dopiero przed nami, to ciasto uwielbiam nie tylko na Wielkanoc. Jest delikatne i grzesznie pysznie. Przepis przekazała mi babcia, a smak babki jest moim smakiem z dzieciństwa.

Dajcie się skusić.

Zobaczmy, co mamy na talerzu.

 

Składniki:

– 1 i 1/3  tabliczki białej czekolady

– 100 g cukru drobnego do wypieków (ok. połowy szklanki)

– 3 jaja (rozdzielone na żółtko i białko)

– ¼ szklanki mąki

– pół łyżeczki proszku do pieczenia

– 80 g masła pokrojonego na małe kawałki

– 100 g mielonych migdałów

– szczypta soli i cynamonu

– kieliszek likieru Cointreau (nie więcej niż 30 ml) – można zastąpić skórką z pomarańczy

 

Sposób przygotowania:

Zaczynam od nagrzania piekarnika do 180 stopni, formę smaruję tłuszczem.

Do miski wkładam czekoladę i masło, robię kąpiel wodną, czekam aż wszystko się roztopi. Cały czas mieszam, by nie zrobiły się grudki.

Cały czas mieszając, drugą ręką ucieram cukier, żółtka z likierem. Powoli dodaję cukier i żółtka. Cały czas mieszam.

W między czasie ubijam białka.

Kiedy masa jest jednolita, miskę „zdejmuję” z kąpieli i od razu dodaję  pozostałe składniki, a na końcu białka. Wszystko dokładnie mieszam.

Zostało już tylko pieczenie – ja piekę zazwyczaj 40 minut.

Przyrządzam gotową babkę z domową polewą i obsypuję migdałami.

Smacznego!