[FOOD] Przepis: pieczone bataty z beszamelem  

*

Bataty – kiedyś uznawałam je za dziwność, wielkomiejski wymysł. Kiedyś wpadły w moje ręce i dzisiaj są jedną z ulubionych przekąsek. Są nazywane słodkimi ziemniakami, ale smakowo do ziemniaków im chyba nieco dalej.

Naprawdę są pyszne, a szczególnie pieczone.

Zobaczmy, co mamy na talerzu.

 

Składniki:

– 2 bataty

– oliwa z oliwek

– tymianek, rozmaryn,

– sól i pieprz

– 2 łyżki mąki

– 2 łyżki masła

– 300 ml mleka (nie może być prosto z lodówki!)

– szczypta gałki muszkatołowej

– sól i pieprz

 

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. W międzyczasie myję dokładnie bataty, suszę szmatką i kroję na kawałki przypominające frytki. Wykładam do naczynia żaroodpornego. Skrapiam bataty oliwą, daję pieprz, sól. Między bataty układam gałązki tymianku i rozmarynu – nie żałuję ziół.

Piekę wszystko 20- 25 minut.

Kiedy bataty są w piekarniku robię sos. W małym garnku rozpuszczam masło, na bardzo małym ogniu. Dodaję mąkę, cały czas mieszam. Kiedy uzyskam jednolitą masę, dodaję mleko i przyprawy. Wszystko mieszam.

Po 20 minutach wylewam beszamel na bataty i podpiekam trochę całość.

 

Smacznego!